ITSENÄISYYSJUHLA 5.12.2014

6.12.2014

Toiminnanjohtaja Arja Kaitainen
Toiminnanjohtaja Arja Kaitainen
Musiikista vastasi Kouvolan Mieskuoro
Musiikista vastasi Kouvolan Mieskuoro
Juhlapuheen piti Majuri Juha Tuhkalainen
Juhlapuheen piti Majuri Juha Tuhkalainen
Lausuntaa esitti Sirpa Kokko
Lausuntaa esitti Sirpa Kokko
Musiikista vastasi myös Töpinänpojat
Musiikista vastasi myös Töpinänpojat

Valkealan Iltatähti ry:n Itsenäisyysjuhla 5.12.2014 klo 14.00

Tervehdyspuheen piti toiminnanjohtaja Arja Kaitainen

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, arvoisat juhlavieraat, hyvä ystävät

Suomessa vietetään huomenna maamme 97-vuosisen itsenäisyyden juhlapäivää. Suomi ja suomalaiset saivat vihdoin kauan kaipaamansa itsenäisyyden 6.12.1917. Maamme lähes sata vuotisen itsenäisen historian ja itsenäisyyden alkutaipaleen tapahtumien kertaaminen on tärkeää, jotta muistamme kansalaisuutemme perustan, maan historian kulun itsenäiseksi suomeksi, mitä suomalaiset ovat joutuneet tekemään saadakseen säilyttää itsenäisyytensä. Yhtä merkittävää on myös tietää oman sukunsa, kotipaikkauntansa ja perheensä historia. Näiden tietojen perustalle on hyvä rakentaa oma elämänsä, oma tulevaisuutensa ja oma perheensä.

Itsenäisyyden hinta on ollut Suomelle kova ja erittäin kova hinta itsenäisyydestä maksettiin talvi- ja jatkosodan aikana. Viime sunnuntaina, ensimmäisenä adventtina tuli kuluneeksi 75 vuotta talvisodan syttymisestä. Pieni kansakuntamme joutui taistelemaan ylivoimaista vihollista vastaan, mutta kansa oli yhtenäinen ja sillä oli rautainen tahto. Kansakunta selvisi tästä 105 päivää kestäneestä koettelemuksesta, kuten se selvisi myös tulevasta, paljon pidemmästä ahdingosta. Suomi säilytti itsenäisyytensä.

Meidän nuorempien sukupolvien on vaikea ymmärtää niitä uhrauksia mitä isovanhempamme ja vanhempamme ovat joutuneet tekemään. On vaikea ymmärtää niitä tekoja, joita monet suomalaiset tekivät itse sodassa ja sodan jälkeen rakentaessa meille tätä hyvinvointiyhteiskuntaa. Me voimme vain kunnioittaa ja olla kiitollisia heille.  Ilman Teitä emme olisi nyt tässä.

Aikaisempien sukupolvien, vanhempiemme ja isovanhempiemme, sekä koko maamme aikaisempien vuosikymmenten teot antavat meille yhteenkuuluvaisuuden tunteen, tunteen siitä, että olemme osa kokonaisuutta ja että meillä on juuremme, juuremme joita täytyy vaalia myös jatkossa. Toivon, että täällä Iltatähdessä voimme osaltamme kunnioittaa ja antaa hyvää ihmisarvoista hoitoa ja hoivaa teille vanhemmille sukupolville. Olette tehneet pitkän päivätyön isänmaan hyväksi. Toivon myös, että meillä täällä Iltatähdessä olisi luja yhteenkuuluvuuden tunne eri ikäpolvien kohdatessa.

Tässä salissa on lukematon määrä perheiden ja sukujen tarinoita, selviytymisiä, menetyksiä, iloa ja surua. Kunnioituksena omia Virolahtelaisia juuriani kohtaan ja kunnioituksena isovanhempiani, heidän tekojaan ja uhrauksiaan kohtaan, kannan tänään isoäitini vuonna 1940 saamaa 4. luokan vapaudenristiä miekkojen kera mustassa nauhassa. Tämä kunniamerkki on tänään ensimmäistä kertaa käytössä. Isoäitini ei sitä koskaan käyttänyt. Ehkä nyt, yli 70 vuotta myöhemmin on tullut siihen sopiva hetki. Äitini isä kaatui 26.2.1940 Taipaleen Terenttilässä. Hänet on siunattu Virolahdella sankarihautaan kentälle jääneenä juhannuksena 1940.

 

Kotini seinällä olevassa Mannerheimin allekirjoittamassa kunniamerkin luovutuskirjassa on sanat ”kunnia” ja ”isänmaa”. Nämä arvot ovat myös minulle tärkeät. Olen sukupolvea joka on saanut elää hyvinvointiyhteiskunnassa, jossa on ollut mahdollisuus koulutukseen, harrastamiseen, hyvään terveydenhuoltoon, turvaan. Kunnioitan vanhempia sukupolvia ja olen heille kiitollinen tästä kaikesta. Toivon, että meidän nuorempien sukupolvien kautta Suomen historia voi elää edelleen. Toivon, että myös meidän lapsille ja lapsenlapsille jää perinnöksi vapaa isänmaa.

 

Kunnioitamme tällä juhlahetkellä vapaata isänmaatamme, teitä arvoista veteraanit, hyvinvointimme rakentajat. Olette lämpimästi tervetulleita!

Hyvää Itsenäisyyspäivää teille kaikille!